1

Téma: zima 2005-6

Momentálně moje bambusy jsou naprosto v pohodě. Zatím u žádného nedošlo k poškození. Největší zátěž je teprve čeká, tak využijte sněhu a zaházejte je co nejvíc. Myslím, že jim to velmi pomůže.

2

Re: zima 2005-6

Na svých stránkách uvádíte, že bambusy pěstujete ve třech lokalitách.  Bylo by jistě zajímavé srovnávat, jak ve které lokalitě bambusové rostliny prospívají, nyní třeba jak na stejné druhy působí průběh letošní zimy a jak působí na různé vámi pěstované druhy.
Já mám bambusy pouze v jediném místě a tak mohu srovnávat jen zimu letošní a loňskou. Vloni mi všechny druhy bambusů vydržely v poměrně dobrém stavu až do poloviny ledna, kdy přišly silnější mrazy. Letošní zima se mi podle stavu bambusových rostlin jeví jako nepříznivější, protože některé druhy mi začaly, patrně v důsledku suchého podzimu, schnout již v listopadu. V současné době je všechno pod vrstvou sněhu a tak mohu posuzovat jen ty druhy, které nejsou zcela zakryty chvojím a sněhem. Phyll. bissetii a Phyll. aureosulcata Spectabilis zatím nejsou nijak zimou viditelně dotčeny, u Phyll. nigra mi v posledních dnech začaly žloutnost všechny listy. Přitom vlhkost půdy by měla být u všech těchto rostlin prakticky stejná, nigra roste v místě mezi oběma prospívajícími druhy.

3

Re: zima 2005-6

Letos se mi podařilo osadit deseti druhy ještě další lokalitu, takže teď budu moci sledovat čtyři. Ne všude se však často dostanu, takže průběžně sleduji Prahu kde bydlím. Zde mám vysazeny ty nejchoulostivější druhy a zatím vše bez problému. Cca. před deseti dny jsem navštívil Liberec, kde jsem vysadil naopak ty nejodolnější, neb mrazy zde bývají opravdu kruté. Výhoda této lokality je, že leží u rybníka což zvyšuje vlhkost a v zimě tam hodně sněží. Také tam bylo zatím vše v pohodě, v době mé návštěvy tam bylo kolem -12°C a hodně sněhu, tak jsem ho k rostlinám do půlmetrové výše přiházel. Další lokalita cca. 20km od Prahy, průměrně odolné druhy také zatím v pohodě. Na čtvrté jsem od podzimu nebyl tak nevím. Zlom přichází většinou na přelomu ledna a února, tak pak se uvidí. Předesílám, že většinou sázím ven mnohem větší rostliny. Tak malé jaké jste vysadil většinou nechávám přezimovat rok dva v květináči v nevytápěném skleníku a až zesílí dávám je ven. Ale samozřejmě nutné to není. Pokusně jsem zasadil v Liberci jedno stéblo Phyllostachys aureosulcata spectabilis s pár kořínky, které se mi ulomilo z trsu. V prvním roce umrzlo a na jaře vyrostlo jedno tenké stéblo, které další zimu také umrzlo, pak vyrostly tři už větší stébla, kterým umrzly jen listy a pak náhle narostla tři 2 metrová tlustá stébla. Zřejmě se sazenice zpočátku snažila zesílit pod zemí a nevysilovala se tvorbou stébel. Myslím, že s velikostí je větší problém u Fargesií. Koukal jsem, že vám Vaše sazenice odešla. Mám se stejně velkými podobnou zkušenost. U stejně velké Fargesia nitida mi trvalo 4 roky než začala růst, předtím stagnovala. To samé u Fargesia murielae. Jednu mám již 3 roky pořád stejně mrňavou a vypadá polomrtvě. Druhá stejně velká také stagnuje. Naopak sazenice jiných Fargesií dělené z větších rostlin rostou výborně. I Fargesia nitida, kterou jsem dělil z větších trsů rostla výborně a rychle přibývala. Čili pokud jde o Fargesie pokud to jde, volil bych sazenice větší.

4

Re: zima 2005-6

prave ted - od poloviny ledna do poloviny brezna se rozhoduje o stavu porostu. Jednoznacne nerhorsi je kombinace mraz - slunicko - vitr. Toto je pro bambus vrazedna kombinace. Letos se mi vsechno podarilo zaplachtovat tak jsem zvedav v jakem stavu se to docka jara. Poprve loni jsem vse zakryval a vysledek ve srovnani s predeslymi lety byl vynikajici - vsechny druhy bez `ztraty listecku (mimo P. japoniky, s tou mam porad problemy).
Pokud to jde a nejsou velke mrazy snazim se rostliny taky zalevat, snad i to prispiva k jejich kondici.

5

Re: zima 2005-6

Dnes začaly umrzat listy na Phyllostachys aurea  Koi, Flavescens-inversa, Holochrysa. Další zatím v pohodě. Původní druh Phyllostachys aurea zatím bez poškození. Buď je zimovzdornější než kultivary, nebo druhou možností je velikost. Je zhruba dvakrát větší.

6

Re: zima 2005-6

Tak včera nám začala skutečná zima  a dnes bude zřejmě po bambusech. Tedy po jejich listech.  Jsem zvědav, jakou spoušť tento týden tuhých holomrazů přinese. Do včerejška však nigra byla stále dobrá - bez jediného suchého listu.

7

Re: zima 2005-6

No do paze, uz aj ja mam po Viavxe! Mea culpa, ja viem... Ale nie len po listoch, tie odisli pred tyzdnom, no mame tu -19, takze mu nedavam velke nadeje, dufam, ze to vydrzi. Co myslite, ohrievaci kabel by pomohol? Ten je tam natiahnuty, tak snad ho to nemusi uplne zabit ta zima...

exoticke druhy bambusov

8

Re: zima 2005-6

Myslím, že Phyllostachys vivax by měl -19°C vydržet. Jak je velký? Zkuste ho přikrýt třeba jutovým pytlem. Moje vivaxy jsou zatím bez poškození a měl jsem tu -15°C. Mám úplně sežehnuté listí u tří výše zmíněných kultivarů Phyllostachys aurea. Část listí mají zmrzlé Phyllostachys viridis Sulphurea, Phyllostachys viridis Houzeau a Phyllostachys aurea. Moje Phyllostachys nigra zatím bez poškození. Víc se uvidí, až se tahle vlna mrazů přežene.

9

Re: zima 2005-6

Taky dotaz - ked som chcel odpisat poobede, neustale hlasil error...

Vivax ma tak 4-5m, bojim sa (mozno mylne), ze cim vacsi bambus, tym rychlejsie moze zmrznut... Lebo ho uz nemozem zakryt. -19 bolo tu v BA a on je v takej dedinke pri puchove, tak tam mohlo byt aj -23! Snad to vydrzali, Nigra v pohode, Nuda zcasti odisli listy, Bisetii je akoby sa nic nedialo, v klude ma aj listy... ...zatial:)

exoticke druhy bambusov

10

Re: zima 2005-6

Tak Vám držím palce ať ten Phyllostachys vivax vydrží.  Zajímavé, že  Phyllostachys nigra je v pohodě. Spíš bych čekal, že namrzne dřív.
Jestli Vám to někdy hlásilo, nebo bude hlásit error zkuste chvilku počkat a zkusit to odeslat znovu. Využívám zatím webhosting zdarma a občas je to tam přetížené. Časem se přesunu na placený server, tak pak už to snad bude běhat bez chyby.

11

Re: zima 2005-6

Ok, to je v pohode, skusal som to niekolko krat, neslo to, doma mi to tiez vypindavalo error, no nakonec to tam akosi poslal... Nigra je naozaj v poriadku, Bisetii tiez, tak aj ja drzim palce! O Vivax sa bojim hlavne kvoli jeho vyske...

exoticke druhy bambusov

12

Re: zima 2005-6

Tak jsem dnes (27.1.2006) udělal pár fotek.

Phyllostachys nigra je zatím ok.

http://bambusy.info/img/uploaded/Phyllostachys-nigra-leden-2006-01.jpg


http://bambusy.info/img/uploaded/Phyllostachys-nigra-leden-2006-02.jpg


Phyllostachys aureosulcata spectabilis také OK.

http://bambusy.info/img/uploaded/Phyllostachys-aureosulcata-spectabilis-leden-2006-01.jpg

http://bambusy.info/img/uploaded/Phyllostachys-aureosulcata-spectabilis-leden-2006-02.jpg

Phyllostachys vivax Huanwenzhu úplně v pořádku.

http://bambusy.info/img/uploaded/Phyllostachys-vivax-Huanwenzhu-leden-2006-01.jpg

Phyllostachys vivax aureocaulis

http://bambusy.info/img/uploaded/Phyllostachys-vivax-aureocaulis-leden-2006-01.jpg

http://bambusy.info/img/uploaded/Phyllostachys-vivax-aureocaulis-leden-2006-02.jpg

Phyllostachys Shanghai 3 také ok.

http://bambusy.info/img/uploaded/Phyllostachys-Shanghai-3-leden-2006-01.jpg

http://bambusy.info/img/uploaded/Phyllostachys-Shanghai-3-leden-2006-02.jpg

Pseudosasa japonica začínají umrzat listy.

http://bambusy.info/img/uploaded/Pseudosasa-japonica-leden-2006-01.jpg

Phyllostachys viridis Sulphurea totálně umrzlé listy.

http://bambusy.info/img/uploaded/Phyllostachys-viridis-Sulphurea-leden-2006-01.jpg

http://bambusy.info/img/uploaded/Phyllostachys-viridis-Sulphurea-leden-2006-02.jpg

Phyllostachys aurea Koi také totálně umrzlé listy.

http://bambusy.info/img/uploaded/Phyllostachys-aurea-Koi-leden-2006-01.jpg