Je to hodně o lokalitě. V Liberci to teď také každou noc klesá k -25°C, tak počítám, že to, co je nad sněhem, bude umrzlé. Tady v Praze jsem měl nejvíc -18°C a klesá to pravidelně k -15°C. Není tu skoro žádný sníh, a je to vidět hodně na půdě. Hrozně to vysychá. Bambusy už stáčí listy a na méně odolných už dochází k poškození listí. Ty, co v popisu druhů mám pod číslem 1, ale zatím drží, jen na koncích větví pár listů začíná namrzat. Na jaře pak napíšu jak to dopadlo, ale ikdyž jsem tady dříve v Praze měl několikrát pod -20°C, nikdy mi ty nejodolnější nezmrzly až k zemi. Maximálně to odnesly listy a konce tenčích větviček.
Takže pokud teplota v noci klesá k -30°C, tak to bohužel pro bambusy nebude. Tam se holt člověk bude muset smířit s tím, že to budou "jednoletky", které na jaře obrazí. Ale zase -10°C mi nepřijde moc a většina druhů to vydrží bez poškození. Zase ale záleží, jestli to je větru, jaká je půda, jak v kuse mrzne, jestli je to nová sazenice, nebo starší atd.
Vliv umístění mohu pozorovat přímo na dvou rostlinách tady v Praze, které jsou asi 50 metrů od sebe. Jedna roste v 90% stínu, v obyčejné půdě, je chráněná částečně před větry. Druhá je na slunci a větru a zasazená v substrátu, který, jak si myslím, dost vysychá. Zatímco první je prakticky bez poškození, druhá je žlutá, srolované listy už jsou částečně poškozené. Zkusím to vyfotit pro ilustraci.
Obecně se mi v poslední době zdá, že kupované substráty nebudou to nejlepší. I v létě jsem pozoroval tu rostlinu v substrátu a vypadala méně hezky než ta druhá. Řekl bych, že je to hlavně tím, že drží méně vláhy a pokud se pravidelně nezalívají jsou pro bambusy horší než hutnější zeminy, které vážou vodu.