Re: Jaro 2011
pro JNK: Pokud máš 3 místa, tak bych dal do každého jeden druh. Phyllostachys parvifolia je určitě perspektivní druh. Jestli ta cena je adekvátní těžko posoudit, je o ní ale velký zájem a sazenic je málo, takže asi jen tak hned cena dolů nepůjde. Jsou ale i jiné pěkné, perspektivní druhy, takže se dá šáhnout jinam a pořídit něco levnějšího.
Chtěl jsem se zeptat, jak mu co nejrychleji dopomoci k tomu aby cely prostor zarostl? Někde jsem se dočetl, že tvoří trsy různě daleko od sebe. Je vhodné třeba dát více sazenic do tohoto prostoru? Nebo počkat až se trošku rozroste a odkopnout sazenice a dát je do volného prostoru?
Pokud jde o rozrůstání, tak myslím, že do určité míry to co píše pan Knap může pomoci (mulčování kolem atd.). Přesto si ale myslím, že míra rozrůstání je zakódovaná v tom kterém druhu, což potvrzují i zjištění pana Knapa. Ty první dva se rozrůstají na mnoha lokalitách ať už se hnojí a mulčují více či méně. Phyllostachys atrovaginata zase na mnoha lokalitách drží v trsu. Pokud máš ale na ní 4m2, tak bych to vyplnění prostoru tipnul na 7-10 let z jedné sazenice podle toho jak se jí tam bude dařit. Určitě pomůže když tam teď vsadíš sazenic víc. Tím se proces může hodně urychlit. Dělení původní sazenice bych, stejně jako Jirka, nedoporučoval. Máš vegetativně množenou sazenici? U laboratorních můj tip neplatí.
Někde jsem se dočetl, že tvoří trsy různě daleko od sebe.
Myslím, že jsem to tady někde ve fóru psal já. U Vaupela se totiž chová tak, že roste trs, z toho na různé strany vyrostou rhizomy, po pár metrech vytvoří další shluk stébel a zase jede dál. Má tam na to ale velký prostor v řádu desítek metrů, takže pokud tady bude prostor ohraničený, tento efekt asi nebude pozorovatelný.