Začíná se to všechno ještě více zamotávat. Pan Rezl zveřejnil následující pozorování.
link zde: http://www.bambusarium.cz/index.php?id=22,27,0,0,1,0
Phyllostachys rubicunda kvete
Phyllostachys rubicunda, který je nyní označován jako Phyllostachys rubromarginata (Big form) letos začal kvést.
Historie tohoto druhu je poněkud zmatená a nejasná a proto se ji pokusím trochu objasnit.
Před 10 lety jsem dovezl z Holandska od Jos van der Palena tři bambusy označené jako P.rubromarginata, P.rubicunda a P.rubromarginata (Big form). Později Palen název P. rubicunda opustil a sloučil jej s P.rubromarginata (Big form).
Po deseti letech pěstování mohu říci, že se tyto tři bambusy mezi sebou prakticky vůbec neliší. Habitus a zbarvení výhonků je totožné a ta tzv. "velká forma" vůbec není větší než P. rubromarginata.
Jediný rozdíl nastal právě letos, kdy začal kvést P.rubicunda. P.rubromarginata a P.rubromarginata (Big form) zatím nekvetou!!!
Výše popsané mne vede k závěru, že všechny tři uvedené bambusy jsou druhově stejné, a lze je shodně označit jako Phyllostachys rubromarginata,
ovšem jedná se pravděpodobně o tři různé semenáče (nikoliv formy a už vůbec ne klony).
Zajímavé na tom je, že moje Phyllostachys rubicunda (zdroj Rezl) se liší od mých Phyllostachys rubromarginata (zdroj Kastner) a Phyllostachys rubromarginata (zdroj Vaupel) dost výrazně.
Rozdíly jsem pozoroval i jinde, takže spíše bych dovozoval, že rostlina Phyllostachys rubromarginata, kterou pan Rezl pěstuje možná není Phyllostachys rubromarginata.
Máte někdo sazenice obou druhů od pana Rezla? Vidíte rozdíly, či vám přijdou rostliny stejné.