Szomolányi napsal:Phyllostachys sp. Kew prečkáva momentálne tretiu zimu po vysadení.Najväčší mráz tu bol -18,následne silné slnko ktoré asi spôsobilo najviac škody.K počudovaniu Ph.sp.Kew, Ph.Shanghai 3 a aj iné druhy sú úplne zelené bez poškodenia.
Zajímavé, jak se chová rozdílně v různých lokalitách. V Holandsku u Palena moc nešel a sám mi říkal, že u něj namrzá. To samé se tradovalo i na cizích fórech. Hodně lidem namrzal. Já ho z toho důvodu nezkoušel ikdyž možná se do něj také jednou pustím, ale moc mu nevěřím.
pecullus napsal:I kdyz 13 metru na vysku a sedmicentimentrove stebla by mohli delat problemy.
Tomu bych nevěřil. Takhle velký u nás nebude žádný bambus. (Alespoň předpokládám.)
pecullus napsal:Momentalne uvazuji o tom bissettim. Podle tech nemeckych stranek se z listu da uvarit dokonce chutny caj...mno mam pochyby.
Čaj jsem z listu bambusu pil (dokonce z více druhů). Není špatný, prostě výluh ze sušeného lupení. Dá se koupit třeba u číňana v teanetu tady: http://www.teanet-cn.cz/
pecullus napsal:Co se tyka bananovniku byl jsem ujisteny, ze by mel mit tak tretim rokem plody. Zatim vyrostl tak dva a pul metru - ma celkem dost odnozi a par jich i rozchodilo me zachazeni. Celorocne je na zahrade, jen mu na zimu uriznu korunu a pres pahyl pretahnu pytel. Uz dva roky takhle prezil a je cim dal tim vetsi - letos se tedy tesim na bananky. Pokud budou.
Můžeš prosím říct kdo ti to tvrdil? Banány nedozrávají ani v Holandsku na 5 metrových Musa basjoo. Viděl jsem jako maximum malé zelené plody, že by se někdy daly konzumovat to pochybuji. U nás je na to krátká vegetační doba. Myslím, že je úspěch je vůbec udržet několik zim za sebou na živu.
pecullus napsal:Kde se da nesnadnesi cestou sehnat sazenice nebo idealne seminka zmineneho bambusu? Abych si byl jist ze je to to co shanim a neotravil se v pozdejcich letech nejakym nejedlym druhem. A samozrejme za to nedal posledni kalhoty
Semena neseženeš, ale pro sazenice to asi budeš mít z Děčína nejblíž do Prahy do Rosteta. Tam by měli sazenice Bashanií mít.