Téma: Rozhovor o bambusech s panem Karlem
Při prohlížení stránek na webu jsem objevil tento rozhovor s panem Karlem nazvaný:
Rozhovor s pěstitelem: Bambusy mě zaujaly, napadlo mě vypěstovat si malý bambusový hájek
link: http://www.abecedazahrady.cz/Homepage/R … fault.aspx
Myslím že stojí za přečtení ikdyž s některými názory pana Karla nesouhlasím. Dvě věci mě ale upoutaly a cítím potřebu na ně upozornit, protože mi přijdou velmi zavádějící.
cituji z rozhovoru:
Nejvyšší jsou tyčové bambusy rodu Phyllostachys, u nás mohou dorůst od tří až do asi dvaceti metrů.
Pěstitelé, kteří u nás pěstují bambusy v nadmořských výškách kolem sedmi osmi set metrů, mají s bambusy dobré zkušenosti.
20 metrů mi přijde jen jako zbožné přání, realita bude asi někde v polovině a to ještě v ideálních podmínkách. U nadmořské výšky sedmi osmi set metrů bude spíš otázka zda zde něco vůbec vydrží, než že by se zde bambusy daly normálně pěstovat, jak mi to vyznívá z rozhovoru.
Nevím z čeho pan Karel při těchto tvrzeních vychází, ale příště by bylo lepší být zodpovědnější a uvádět reálnější hodnoty. V těch, kteří o bambusech moc nevědí, to může zbytečně vyvolat nereálné představy a později mohou být zklamaní.