Při pěstování bambusů ve vyšších polohách bude hrát nemalou roli i mnoho dalších faktorů,než jen nadmořská výška.Já pěstuji Fargesia murielae,Bashania fargesii,Phyllostachys nuda,aureosulcata,aureosulcata Aureocaulis,propinqua a bissetii asi od roku 2003 .Jedná se o kotlinu na sv. ČR v nadmořské výšce 430m.Díky posledním mírným zimám dosáhla některá stébla až 5m výšky.Ovšem stalo se,když teplota klesla pod nulu na několik měsíců,případně pod mínus 20st. s větrem na několik dní,tak zmrzly nejen všechny listy,ale i listové pupeny a tím pádem bylo po stéblech.Stává se,že v důsledku kumulace studeného vzduchu,byl na zahradě poměrně dlouhou dobu o více než 10st. větší mráz,než na blízkém hřebeni mezi 700 a 800m.n.m.Zjistil jsem,že naprosto nejdůležitější je,zabránit zmrznutí půdy u kořenů silnou vrstvou mulče,což se dočtete sice všude,ale je třeba to nepodceňovat.Stalo se mě,že po relativně tuhé zimě v březnu měla většina bambusů zelené listy a pak přišlo slunce a teplo a protože zem byla umrzlá,přišel jsem na jaře o všechny listy.A to zamrzí…