1

Téma: Jedovatost bambusů

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda máte nějaké zkušenosti s jedovatostí bambusů. Chystáme se totiž vysadit bambusy do těsné blízkosti koňské pastviny a nemůžeme se spolehnout, že se u koní nevyklube nějaký ten výhonek a že ho neochutnají (žerou všechno i chuťově odporné či jedovaté rostliny). Teoreticky by k bambusům neměli mít přístup, ale prakticky už se nám několikrát dostali mimo ohradu a bambusy se zase mohou dostat do ohrady. Chtěla bych se dozvědět, jak moc jsou bambusy nebezpečné při pozření pro koně a zda si vůbec můžeme dovolit je poblíž koní sázet.
(PS: omylem jsem to poslala i do sekce Kde nakoupit, tak se omlouvám)

2

Re: Jedovatost bambusů

Myslím, že můžete být bez obav. Většina druhů, které se u nás dají pěstovat je jedlá, maximálně některé budou nahořklé. Že by některý byl jedovatý mi není známo.

3

Re: Jedovatost bambusů

Děkuji za odpověď, v knížce o bambusech jsem se dočetla, že bambusy obsahují kianidy (včetně výhonků) a před konzumací výhonků je nutné je minimálně půl hodiny vařit a během vaření jednou vyměnit vodu a propláchnout je studenou vodou. Na velkou jedovatost mě upozornil táta, který pěstuje bambus už léta a v rostlinách se  dost vyzná. Máte s tím nějaké zkušenosti? (Jíte je syrové?)

4

Re: Jedovatost bambusů

Zatím jsem sám sebe nepřesvědčil, abych sklízel bambusové výhonky ve větším rozsahu, aby stálo za to, je vařit. Je dost možné, že dělám chybu, protože po probírce výhonů by  ty zbylé mohly víc vyrůst. Takže zatím ty odříznuté žvýkám syrové.

5

Re: Jedovatost bambusů

Většinou se opravdu uvádí, že bambusy které se na západě pěstují v kultivaci jsou jedlé. Předpokládá se ale, že projdou před pozřením varem. Tím se jedovatý kyanid neutralizuje. Zda některý druh ale obsahuje za syrova tolik kyanidu, aby se tím někdo nebo nějaké zvíře otrávilo se na 100% neví. On se tomu nikdo zatím ani příliš systematicky nevěnoval. Jediná zmínka o nějakém výzkumu v této oblasti je na stránkách INBARu tady: http://www.inbar.int/publication/txt/IN … r_No39.htm 
Za ty léta co sleduji informace o bambusech jsem ale nikdy neslyšel, že by se někdo nebo nějaké zvíře otrávilo, tak snad jsou opravdu bezpečné. Zrovna u druhu Fargesia nitida, který, jak píšete pěstuje Váš otec, bych se moc nebál. Jak se uvádí slouží jako jeden z hlavních druhů, kterými se živý Panda velká a pokud vím, tak v Pražské ZOO ho zkrmují u Pandy červené.
Osobní zkušenosti s pojídáním čerstvých výhonků moc nemám. Výhonky zatím nesklízím a pojídám pouze kupované.
Díky tomu, že je kyanid hořký, tak můžete udělat vlastní test. Ochutnejte výhon a když bude příliš hořký zřejmě v něm nějaký kyanid bude.

6

Re: Jedovatost bambusů

Děkuji za ten odkaz, pokusím si to nějak přeložit. Co je však jedlé pro pandu, může jinému ublížit, na to bych se moc nespoléhala...

7

Re: Jedovatost bambusů

Ja som už ochutnal výhonky mojich bambusov ktoré rástli na takom mieste kde boli v ceste naraz aj viacej a nič mi nebolo.A ked sme mali zajace dávai sme im menšie vyrezané steblá z ktorého zjedli listy a ostali živé.

8

Re: Jedovatost bambusů

Stručný výtah toho článku z odkazu:

INBAR se snaží rozšiřovat bambusy jako zdroj potravy do dalších oblastí, jako je třeba Afrika. Protože problém s jedovatostí bambusů v místech původní spotřeby není (hlavně díky tomu, že výhonky se tepelně upravují a tím se jejich potenciální jedovatost odstraní), výzkum v této oblasti v podstatě žádný nebyl proveden. Proto tato organizace inicijuje výzkum v této oblasti, aby při jiném způsobu konzumace nedošlo k otravě spotřebitelů.

Dosavadní poznatky ukazují že většina jedlých druhů v Číně neobsahuje kyanidy, případně jsou v nich pouze v malém množství. Předpokládá se ale, že v některých druzích kyanid bude. Výzkum je ale v plenkách a výsledky jsou zatím značně nejednoznačné.

Co se ví o kyanidu v rostlinách:

Ví se již dlouho, že bambusové výhonky obsahují kyanid, přesněji Kyanogenní glykosid (v originále - cyanogenic glycoside). Ten je obsažen ve více než 2000 rostlinách. Bylo rozpoznáno zhruba 60 jeho typů.

Teď se budu snažit přeložit další odbornou část, ale nejsem odborník, tak to je dost oříšek a některé termíny nejsem schopen přeložit.

Kyanogenní glykosid je hořký, ale ne sám o sobě jedovatý. Až když je tkáň rostliny narušena, třeba sekáním či řezem, ten glykosid je pomocí enzymu hydrolized  a vytvoří hydrogen cyanide (HCN). V živé rostlině jsou enzym a Kyanogenní glykosid odděleny až po narušení tkáně dojde k jejich kontaktu a vytvoření jedovatého HCN. Jde zřejmě o obranu rostliny proti škůdcům. Nahrstedt (1993) při výzkumu zjistil že jejich větší množství je ve výhoncích a tipsech.

Pak se tam píše o jeho různých formách což už je nad mé síly, ale je tam uveden případ kdy kráva, která žvýkala trávu z obsahem Kyanogenního glykosidu onemocněla.

Kyanogenní glykosid v bambusech je taxiphyllin [2-(b-D-glucopyranosyloxy)-2-(4-hydroxyphenyl)acetonitrile]. 

Pak se v článku věnují i jeho obsahu v jiných rostlinách a jeho koncentraci, ovšem bez nějakých specifických výsledků.

Jak se dá zjistit jeho obsah v rostlině:

Je vyvinut test, kterým se dá snadno zjistit jeho obsah v rostlině. Kus rostliny se dá na papír z katalizátorem a nechá se při pokojové teplotě přes noc. Ráno se podle barvy papíru pozná kolik ho v rostlině je. Ty testy se dají sehnat tady: Australian Centre for International Agricultural Research (ACIAR).

JAk ho odstranit z rostliny:

Protože je Kyanogenní glykosid v bambusech taxiphyllin [2-(b-D-glucopyranosyloxy)-2-(4-hydroxyphenyl)acetonitrile] tak ten je snadno neutralizován vařením. Vaření 20 minut v 98°C horké vodě odstaní 70% HCN přičemž delší čas vaření a vyšší teplota odstraní až 96%.


To je zhruba tak vše. Výzkum snad bude dál pokračovat a třeba se vytvoří nějaký seznam druhů podle koncentrace ve výhonech.