1

Téma: Bambusa Textilis

Cavte,

    Medzi semienkami, ktore som nakupil je aj Bambusa textilis, ktora je podla mojich zistenych informaci zatial jediny najvyhovujucejsi druh z celade bambusa. Preto sa chcem spytat, co je problemom, ked sa u nas nepestuje? Podla toho, co sa vsade pise by mala vydrzat aj tazsie zimy a.. ..nikto to tu nema. Ja mam B. Vulgaris, ktory ma "horsie parametre", tak preco by textilis nemohol byt celkom priatelny druh..?

exoticke druhy bambusov

2

Re: Bambusa Textilis

Opravdu si myslím, že žádný druh z Bambusa se u nás celoročně venku nedá pěstovat. Maximální mrazy, které jsou tyto bambusy schopny vydržet jdou do -9°C. Přičemž již při nule přichází o listy. Většina druhů však při nule již umírá. Pokud by to šlo tak věřím, že už by se na netu o tom objevily nějaké informace. Jste si opravdu jistý, že pěstujete Bambusa vulgaris? Kolik stupňů pod nulou tedy přesně přežil? Nemáte nějaké jeho foto?

3

Re: Bambusa Textilis

Ano, som si isty, ze ide o druh Bambusa Vulgaris, pretoze som ho bral po znamosti priamo z botanickej zahrady... Foto mozem poslat zrejme len z leta, teraz som sa k tomu este nedostal, aby som ho fotil... No co som vsetko cital o druhu B. Textilis, mal by vydrzat do tych -15 az -20, co uz je sice hranica, no.. Podla mna ked drzi Vulgaris, vydrzi o to lepsie aj textilis... Jeden mam na chate vo vchodovej miestnosti (ma tak 1,5m) a druhy je vonku v BA, ten vydrzal najnizsiu teplotu -16.. ..teda ak ju naozaj vydrzal. I HOPE! Vivax, ten mam tiez tam na chate pri Puchove, tak to mohlo byt tych -27, viac asi nie, neviem. Pozrite si viac webov, co tam pisu o B. Textilis, podla mna to nevyzera tak beznadejne..

Danny

exoticke druhy bambusov

4

Re: Bambusa Textilis

Pošlete to foto, já ho sem přidám. To, že je z léta vůbec nevadí.

5

Re: Bambusa Textilis

...A co poviete teda na "parametre" toho textilis? Tu fotku som hladal, zrejme ju mam na starom pocitaci, tak bude az povikende, este ju kuknem niekde na cd...

exoticke druhy bambusov

6

Re: Bambusa Textilis

Kde jste ty data získal. Nikde jsem neviděl, že by vydržel takové mrazy.

7

Re: Bambusa Textilis

Netvrdim, ze mrazy, zasa pozor. Hovorim, ze je najodolnejsi z tych ostatnych, tusim 13F, ci tak nejak... A to sa mi zda pomerne dobre, lebo to je tak -7... Hovorim len o tom, ze by mozno vydrzal a ja to idem risknut a testnut a na webe zdokumentovat...

exoticke druhy bambusov

8

Re: Bambusa Textilis

Danny napsal:

No co som vsetko cital o druhu B. Textilis, mal by vydrzat do tych -15 az -20, co uz je sice hranica, no.. Podla mna ked drzi Vulgaris, vydrzi o to lepsie aj textilis...

Tady jste psal, že vydrží takovéhle mrazy, tak jsem se jen divil odkud to máte.

9

Re: Bambusa Textilis

..ano, ako vidite - by mal vydrzat - ja tomu verim Podla napisaneho vydrzi 13F = tak -8C, ja verim, ze tych -15 by vydrzal (ved korene nezmrznu...)..

exoticke druhy bambusov

10

Re: Bambusa Textilis

Tady  popisuje své zkušenosti pěstitel z teplé zóny 8a. Listí u Bambusa textilis mu umrzá již při -6°C a celá nadzemní část rostliny umrzá při -9°C. Myslím, že pro naše podnebí to je příliš málo. Možná ho zasadit do nevytápěného skleníku. Mě v něm mrzne tak do těch -6°C. Jinak tam také píše, že u něj je mrazuvzdornější Bambusa multiplex.

11

Re: Bambusa Textilis

diky moc, celkom haluz. Ozaj, do tyzdna zrejme pojdem sadit:)! Som zvedavy.

exoticke druhy bambusov