Nazdar Pospa,
bohužiaľ sa naše jazyky (český a slovenský) začínajú vzďaľovať, teda aspoň tej mladšej generácii. Hydina je po Vašom "drůběž". Chovám rôzne exotické a zriedkavé druhy (s chocholkou, s rožkami, s bradou a bajúzami - také čo znášajú tyrkysové vajíčka a pod.), jednoducho skúšam nechovať len pre užitok, ale pre krásu a potešenie, podobne ako mnohí tu sa snažia pestovať netradičné rastliny v našich podmienkach. Tiež mám niektoré druhy sliepok z Južnej Ameriky, či Indonézie.
Ale k tej záhrade. Mali sme doteraz jazierko s objemom 1.000 litrov (lisované z plastu z Baumaxu-najväčšie aké sa dá kúpiť)a všetkým sa páčilo, teda aj plytčinovým rastlinám i karasom, ktoré s a v ňom rozmnožovali.
Keďže moja žienka je zahrádkárka (a ja chovateľ), tak stále medzi sebou bojujeme o kus pôdy na našom pozemku, či to bude výbeh pre ďalší druh hydiny, alebo bažantov, resp. ona si tam bude pestovať nejaké burinky a kvetinky.
Teraz sa rozhodla, že chce väčšie jazierko. Tak sme preňúrali internet a zistili, že jazieko nemusí byť len pre potechu oka, ale môže z neho byť aj tzv. kúpacie jazierko, či biobazén. A bolo rozhodnuté.
Máme na záhradke jazierko s objemom cca 30.000 litrov s kúpacou časťou (4x3 metre a hlnkou 1,8 m). Bude to na princípe biologického čistenia vody, t.j. veľké množstvo vodných rastlín bude z vody odčerpávať dusík a dodávať do nej kyslík. K tomu bude pomáhať aj nútená filtrácia obehu vody z čerpadla do prietokového filtra a cez kaskádu potôčikom späť do jazera.
Už som tam nasadil aj ryby (karasy, koi kapre, amury a rakov), len ich nesmie byť veľa, aby nerpodukovali veľa exkrementov. Po cca 2 mesiacoch by sa mala v jazierku vytvoriť bioligická rovováha.
Na rozdiel od dnes moderných záhradných bazénov (ktoré majú využitie tak 2 mesiace v roku) s použitím dávok bazénovej chémie, sa nebudeme musieť pozerat počas zvyšku roka na modrú jamu so zelenou a smradľavou vodou, ale stále sa bude niečo na jazierku diať, rásť či sa rozmnožovať. Aj tie bambusy som kúpil preto, aby bolo čosi okolo neho.
AK bude Wufeng taký láskavý a pridá mi na fórum ďalšie fotky, či zriadi novú rubriku "Záhradné jazierka", rád prispejem aj fotodokumentáciou z výstavby jazierka.
Pozdravujem zo slnečnej Bratislavy