1

Téma: "projekt"

Dobry den, ja som len chcel napisat moj pohlad na to, co ste sa tu rozpravali o zalozani istej "podstranky", na ktorej by mohli uzivatelia posielat spravy o svojich bambusoch z celej krajiny - asi viete o com hovorim... Myslim, ze napad je to vyborny, no ked nad tym tak rozmyslam - na zaciatku tam bude zrejme dost prispevkov a bude sa to dost navstevovat, no mam dojem, ze to casom klesne. Chcel som tym povedat, ze by to bolo super, no casom by to uz nemalo taky styl a bolo by aj novych veci malo. Lebo kazdy by poslal najskor foto, popisy a tak a neskor..? Neviem, ja sa v tom moc nevyznam, len si myslim, ze sa to moze stat, na viacerych strankach sa to stalo. Ale v kazdom pripade - zdvihnete si popularitu fora a stranky:)

Danny

exoticke druhy bambusov

2

Re: "projekt"

Určitě to s Whitem spustíme. I kdyby tam bylo jen pár uživatelů bude šikovné pro ostatní vidět, jak komu ten který druh roste na jeho lokalitě. Zkusíme to v nejbližší době víc dopodrobna promyslet a dáme vědět, jak to bude zhruba vypadat. Včera jsem dával p. Szomoláyimu 35 fotek do fóra a není to moc šikovné. Určitě to bude lepší vyřešit pomocí té datábáze, kde si každý bude moci svůj profil upravovat dle svého a postupně si tam mapovat růst svých rostlin.

3

Re: "projekt"

wufeng napsal:

Určitě to s Whitem spustíme.

No pánové, držím vám palce, ať se vám to povede.  Nemám sice ani tušení, jak se to dá udělat, protože databáze jsou pro mě tabu, ale jistě to bude obtížná práce. Také věřím, že se to vyplatí i v případě, že v prvopočátku do databáze dá fotky třeba jen 5 či 10 pěstitelů. Jistě časem se databáze rozroste.
Bylo by dobré, aby každý mohl své fotografie i postupně doplňovat tak, jak získá bambusy další a jak mu rostliny během času porostou. V návodu na postup při zařazování fotografií bych doporučoval stanovit standardní či maximální velikost fotografie a to jak výškou a šířkou, tak velikostí souboru. Příp. použít nějaký podobný systém, jaké jsou na různých Albech. Z vlastní zkušenosti vidím, že není jednoduché zajistit byť i částečnou jednotnost výsledného efektu.

4

Re: "projekt"

Databázi právě navrhuji. Moje představa je nyní zhruba taková:

1. Uživatel se zaregistruje
2. Nejdříve vyplní lokality, ve kterých pěstuje (často to asi bude jen jedna, ale mysleme do budoucna)
3. Vloží bambus(y) do vybrané lokality (datum vysazení + další info)
4. K 1 bambusu pak přidává fotografie, ale i krátké poznámky s datem a časem

Jednotlivé fotografie budou omezeny asi na 800px (delší strana) a cca 100KB, náhledovky by se měly generovat samy.

To bude na úvod, časem nějaké inteligentní procházení, hledání a srovnávání (dle lokalit, bambusů...)

Pokud máte jakékoli nápady, sem s nimi (i když času dost smile)

5

Re: "projekt"

S tymi lokalitami - napriklad ja pestujem na 3 miestach, no zasa - menej kusov...
Ale super, fandim vam:)

exoticke druhy bambusov

6

Re: "projekt"

Whit napsal:

Databázi právě navrhuji. Moje představa je nyní zhruba taková:

Také si myslím, že to vyhledávání počká , až zda-li to vůbec bude stát za to,
Jinak si myslím, že je to návrh je to dobrý. Pokud jsem to dobře pochopil, pro lokalitu jedna hlavní stránka s náhledy a popisy a na dalších stránkách zvětšené snímky s poznámkami.
Samozřejmě je na zvážení, zda detailnější popisy u konkrétního snímku nebo na hlavní stránce. S popisy u snímku je to na každý snímek stránka navíc, ale zanedbatelná velikost stránky. Vyplatí se to u více druhů bambusů v lokalitě. U nějakých dvou či tří druhů by bylo přehlednější mít všechny popisy na jedné stránce. Ale těžko předem odhadovat, jaká bude praxe. Možná i pěstitelé více druhů nejprve zveřejní jen své největší rostliny. To si myslím by měl být smysl připravované databáze. Přehledně zjistit, jak kde bambusy u nás rostou a do jaké výšky a síly narostou.
Pokud by se však galérie dobře rozjela, tak by její předělávání byla komplikovaná práce navíc. Zájem o bambusy mezi lidmi narůstá, což je vidět i na narůstajícím počtu bambusárií.  Kdyby jen každý desátý návštěvník bambusových stránek dostal chuť pěstovat bambusy, tak naši prodejci nebudou zájmu stačit. A pokud někoho přivede k pěstování bambusů webová stránka, tak lze předpokládat, že se na webu bude chtít se svými výspěstky pochlubit a databázi doplnit.

7

Re: "projekt"

Karel napisal: Kdyby jen každý desátý návštěvník bambusových stránek dostal chuť pěstovat bambusy, tak naši prodejci nebudou zájmu stačit.

- U nas sa to uz podla mna deje, aj ked nie tak uplne. Dostat je omoc menej druhaov, ako kedysi, lebo bud nemaju, alebo maju vypredane, a tak..

Co sa tyka navrhu, nebudem sa do toho dalej starat, to je vec webmastera:)) Iba drzim palce..

exoticke druhy bambusov

8

Re: "projekt"

Dobry den, chtel bych se zeptat, jak je na tom ten "projekt"? smile
Mi prijde, ze by se to dalo realizovat i jen rozbehnutim MediaWiki.
A tam vytvorit nejakou sablonu na psani udaju o rostline, lokalite a mozna i moznost vlozit nejake fotky.
Ikdyz by se to asi muselo prekonfigurovat a mozna trochu upravit hmm
No, mozna je to kanon na vrabce. nevim neutral

9

Re: "projekt"

Asi by to tak šlo udělat, ale já se na to necítím a můj webmaster má práce až nad hlavu, tak hledám nějakou snadnější cestu. Už jsem nad tím dumal a asi nejsnažší mi přijde to řešit v rámci nějaké galerie. Tam by si mohl každý vytvořit svou vlastní s fotkama a popisky. Svůj účel by to myslím splnilo a mohl bych se o to starat sám a neotravovat webmastera. Akorát teď není vhodná doba se do něčeho takového pouštět. Šel bych do toho na podzim, až bude venku hnusně a bude na to čas. Tak prosím o strpení, teď radši chodím ven očumovat nové výhonky.:P