25

Re: Agave jaro 08

Pro Josef:
V této části fora se moc nepohybuji.
Ale je to nádhera.
Jen pro informaci,jak dlouho se tomu věnuješ?

26

Díky.
Kytkám již dlouho ale s výsadbou ven od roku 2002.Ta velká palma je v zemi již 7 let.Od té doby zkouším a vymýšlím pořád něco nového a zatím se vcelku daří.

http://img114.imageshack.us/img114/9483/p10100733uo8.jpg

Josef

27

No ja suhlasim, ze ti chlapci to prehnali, teda ak je to tocene niekde v Cechach a nie vo Svedsku. Mozno je to v Cechach nejakej horskej oblasti? Jak pise Josef, prilisna ochrana moze skor uskodit (hniloba, spalene listy) ako prospiet. Navyse Trachycarpus nie je rastlina, ktora by v zime vegetovala, to jest zazimovat a odrezat od svetla na 4 mesiace tak ako je to na tom videu je blbost. Ja svoje rastliny dobre namulcujem a zviazem listy a to je vsetko. Ked hlasia teploty pod minus -5 az -7C (co zas nebiva tak casto), tak prehodim cez ne vrecovinu a ked sa teplota vrati spat k nule, tak vrecovinu sundam. Preto zvazujem listy aby som mal jednoduchsie obalit korunu vrecovinov, ked zacne poriadne mrznut.

Co sa tyka Chamaerops humilis, tam treba byt opatrnejsi, ale tiez to netreba prehanat. Ja mam jednu volne vysadenu, ktoru na zimu zamulcujem, ale tak ze okolo kmena dam pletivo, cca 10cm od kmena a zvonkajsej strany nasypem suche listy, travu, seno, ktore zatazim vacsimi kamenmi. Zviazem listy a zhora prehodim skopok na hrozno, ktory ma 2 usi cez ktory prudi vzduch. Dostatocne vetranie je zaklad pri zimovani paliem. Takato ochrana chamaeropsu mozno o nejaky stupen zvysi teplotu oproti tej vonkajsej, ale hlavne zamedzi dazdu a snehu pristup k srdiecku. Cela palma je vlastne obnazena a priamo sa jej nedotyka ziadna cast "ochrany". Inak medzi nami, 2 palmi Chamaerops humilis mi prezili bez akejkolvek ochrany pod balkonom pri stene v kvetinacoch minulu zimu (min -12 a mraz co trval 3 tyzdne). Tretia, najvacsia (C. humilis volcano) to nerozchodila, aj ked este do maja vyzerala ze by mohla. Ale taketo zimovanie radsej neskusajte ;-)

Co sa tyka, Jubaea chilensis, teraz je modou ze prachati nemci a svajciari si nechaju priamo z Cile doniest lodov velke exemplare s priemerom kmena takmer 1 meter a vo velkom ich sadia, len aby im ked pride poriadna zima (a ja nie som z tych co veria ze poriadna zima uz nepride) poscipali. Tato palma je prilis draha a hlavne pomaly rastuca na to aby sme si mohli s nou dovolit experimentovat v nasich podmienkach. Josef je trochu iny pripad, jeho chilensis ma zatial rozmery pri ktorych sa da zatial vcelku dobre ochranit pred najvacsimi mrazmi a do vtedy kedy nadobudne vacsie rozmery tak sa o jej ochranu budu starat Josefove vnucata ;-)

Jan

28

Pro Josef:

Nevím,jestli v této části jsou nějaké rady pro začátečníky.Nechtěl by jsi prosím Tě založit takový samostatný topic?
Mě osobně by to docela zajímalo.Určitě je to krásná exotická změna v zahradě a při pohledu na sněhovou pokrývku na rostlinách mě to vážně uchvacuje a uvažuji,že bych si pár kousků pořídil.Proto bych uvítal možnost rady pro zajímajícího se začátečníka.
Předem velice děkuji. cool

29

Než se ozve Josef, můžeš mrknout zatím tady na videa: http://forum.bambusy.info/viewtopic.php?pid=2981#p2981

Pro začátek to myslím není špatné vidět.

30

Pro Wufeng:

Díky,prošel jsem vše,co jsi dal do odkazů,mám nad čím přemýšlet.Ještě jednou dík. wink

31

Já jsem taky z této exotiky uchvácený.Tento rok to nevyšlo,ale hned zjara vyrazím k Josefovi pro palmy a juky,už se na ně těším.

32

Já netušil,že Josef něco nabízí.
Je to pravda?
V tom případě bych měl taktéž zájem.
Prosím o zaslání nabídky na e-mail.Děkuji.:)

Naposledy upravil: Zdenko (25.11.2008 16:46:29)

33

Tak mrkni sem: http://www.exotickazahrada.cz/

34

Bohužel se nerad pouštím do hodnocení jiných,
ale 3.díl o jukách a palmách je snad lepší ani nevidět.Pan Heřtus se pustil do něčeho,
o čem moc neví,s čím nemá žádné zkušenosti a podle toho to také vypadalo.Divím se.
Tvrdit,že Chamaerops humilis/mimochodem Vulcano což nám snad ani neřekl/vydrží -18 a ukazovat ještě na 30cm sazenici je blbost,svazovat u juk korunky je v případě vlhkosti velice nebezpečné,
protože pokud se tam nějaká vlhkost dostane,jako že asi za celou zimu jo,nemá ji sluníčko ani vítr možnost vysušit a tím způsobíme více škody než užitku.Za třetí juka carnerosana  nemá moc šancí a nedaří se ani v NSR či Rakousku a to mluvím o posledních "mírných" zimách.
Takže po shlédnutí se dozvíme jen zavádějící a mylné informace a nic podstatného.
Josef Bučko

35

Dovolil jsem si zkopírovat to k těm videím, aby to bylo pohromadě. Myslím, že to tam bude užitečnější, aby až se na to někdo mrkne, věděl na co si dát bacha. Pokud by Vám to vadilo, tak to smažu.

Jinak s tou carnerosanou jste mi potvrdil moje podezření. Moje hnije odspodu hned od první zimy a i další rostliny co jsem viděl třeba v Bot. zahradě na výstavě moc dobře nevypadaly. Podezíral jsem jí, že k nám asi není vhodná a zřejmě to tak opravdu bude.

36

Děkuji za odkaz.Mám návod na inspiraci a hlavně vím kam pro to.
Ještě jednou dík. wink