Téma: Přehled mrazuvzdorností exotických rostlin
Zajímavý přehled s údaji o mrazuvzdornosti exotických a u nás málo odzkoušených rostlin pro
pokustóny při pěstování venku.
Nejste přihlášen. Přihlaste se, nebo se zaregistrujte.
forum.bambusy.info » Juky, palmy, banány, agáve, a další exoti » Přehled mrazuvzdorností exotických rostlin
Chcete-li přispívat, musíte se přihlásit nebo projít procesem registrace.
Zajímavý přehled s údaji o mrazuvzdornosti exotických a u nás málo odzkoušených rostlin pro
pokustóny při pěstování venku.
Moc pěkné. Akorát bych tam asi doplnil osobní zkušenosti s jednotlivými kusy. Tedy pokud jsou. Bylo by to pak myslím mnohem cennější. Mě třeba Arundo donax vymrzlo již kolem -20°C.
Ahoj
Dneska mi psala paní a upřesňovala nějaké informace ohledně vyšší mrazuvzdornosti její rostliny kterou
pěstuje, jsem za každou takovouhle informaci velice rád poněvadž budu moci seznam zpřesnit. Možná jsem
to blbě napsal paní psala ohledně rostliny od písmene A a ty také píšeš o Arundu, z mého předkomentáře
to vyznívá že je funkční jen písmeno A, ale funkční jsou všechny písmena jen jsem ještě nedomák fotky a
popisky. Teď tam mam přes 460 rostlin které jsou pro mě zajímavé a které bych chtěl odzkoušet, Zkušenosti
samozřejmě z některými mám ale je to jen vrcholek ledovce. Pokud se mi někdy podaří dodělat foto a popisy
určitě přidám i svoje zkušenosti. Arundo mám už šest let a těch -23 je moje osobní zkušenost, kdysi jsem
ho měl na jiné zahradě a vím že byl možná ještě větší mráz a je tam dodnes. Zimuji ho podobně jako cortaderii
molitan 10cm, hromada suchého listí a větší igelit přes všechno z kapsami na vzduch, hlavně sucho.
Vaclav
Držím palce ať to doděláš. 460 kousků je opravdu hodně a bude na tom ještě moc práce. Ale přesně tyhle zpřesňující informace bych tam dával. Info, že ti zimovalo pod zakrytím je podle mne důležité. Moje vymrzlo, ale nemělo žádnou ochranu. Obecných seznamů se dá najít poměrně dost, ale takové informace jako pan Omáčka to dělá takhle a vydrží mu to a naopak pan Novák to dělá takhle a zmrzlo mu to si myslím jsou využitelnější. Pokud by se ti časem podařilo získat takovéhle informace, tak bych je tam přidával.
Ahoj
Velice dobrá myšlenka, akorát to musím trochu předělat je tam na toto info moc málo místa, perfektní by bylo kdyby mi psaly přímo
lidi se svými zkušenostmi a já bych to tam doplňoval a tak by vznikl komplexní seznam s informacemi o pěstování každé rostliny.
Myslím ale že letos dopadnu jako pan Novák, nemam jeste na nicem ochranu a ma byt pekna kosa. Příští týden ve Čtvrtek by mělo
být 8 nad nulou tak bych to mohl zabalit a být na jaře spokojený jako pan Vomáčka.
Václav
Já nemám přikryto vůbec nic. Zítra něco šoupnu na Borinda macclureana, Fargesia utilis a pár podobných choulostivějších kousků. Jsou to mrňavé sazenice, tak jim to chci aspoň trochu ulehčit.
Sequoiadendron giganteum - u nás je skorem úplně mrazuvzdorný, v nejtužších zimách (na Benešovsku v poloze 450 m.n.m., návětrné místo) omrzají konce některých větviček.
Tady jsou 150 leté: http://www.ratmerice.cz/sekvoj.html
Mrazuvzdornost větších stromů tedy alespoň -30.
Naposledy upravil: PetrK (17.11.2007 14:22:24)
Sequoia sempervirens je choulostivější než giganteum, zřejmě došlo k záměně.
Ten článek z Ratměřic je opravdu nějakej zmatenej. Asi ten autor nerozlišuje oba druhy a popisuje je jako by šlo o jeden. Jinak Sequoia sempervirens není plně zimovzdorná ani u mě na zahráce v Praze. Při tužších zimách omrzá, ale výborně regeneruje a roste dál.
Já myslel na yuccalandu že mohlo dojít k záměně druhů. Článek z Ratměřic předpokládám píše jen o Sequoiadendron giganteum, i když ho nejmenují.
S tím souhlasím, takhle to tam nesedí. Snad to Vašek opraví.
Mě zmátlo, že v tom článku píšou, že mají přes 100 metrů a jak si pamatuji, tak když jsem se dříve o to zajímal, tak v tom parku přes 100 metrů měly právě Sekvoje stálezelené a ne Sekvojovce. Ty zas byly mnohem monutnější, ale nižší. Alespoň tak si to pamatuji. Takže jsem z toho usoudil, že to maj smíchané dohromady. Ale asi píšou jen o Sequoiadendron giganteum. Třeba od té doby vyrostly.:) Nebo si to špatně pamatuji.
Příspěvky [ 1 až 12 z 22 ]
Chcete-li přispívat, musíte se přihlásit nebo projít procesem registrace.
[ Vygenerováno za 0.111 s, vykonaných příkazů: 6. ]